Poreč domaćin Open Air Festivala

Grad koji se smjestio na zapadnoj obali istarskog poluotoka može se pohvaliti poviješću dugom gotovo 2000 godina. Već u 2. stoljeću prije Krista na mjestu današnje stare gradske jezgre izgrađen je rimski castrum koji je u 1. stoljeću proglašen gradom i priključen rimskoj koloniji. Danas Poreč ima oko 20.000 stanovnika, što ga čini drugim najvećim istarskim gradom. Pogotovo tijekom proljeća, ljetnih mjeseci i rane jeseni taj broj se višestruko povećava jer grad godišnje posjeti gotovo pola milijuna turista. Već godinama Poreč osvaja brojne nagrade medija i Hrvatske turističke zajednice i vodeći je hrvatski turistički grad po broju priznanja i nagrada.
Ovaj turistički dragulj je 2015. ostvario rekordnih 3 milijuna noćenja. Prvi hotel i prvo javno kupalište postojali su već krajem 19. stoljeća pa se Poreč može pohvaliti dugom turističkom tradicijom i jedno je od omiljenih hrvatskih odredišta. Danas se turisti mogu smjestiti u brojne hotelske komplekse, apartmane, kampove i privatni smještaj, a razvijen je i agroturizam. U nadaleko poznatoj istarskoj gastonomskoj ponudi može se uživati u brojnim konobama i restoranima, a Poreština je posebno na glasu po vrhunskom vinu i ulju. Vinska cesta odvest će turiste daleko od gradske vreve i buke u spokojnu tišinu vinograda i vinskih podruma. Uz hedonističke užitke i prekrasne plaže i uvale, Poreč nudi i brojne sportske i rekreativne sadržaje pa je odredište broj jedan za sportaše i aktivne goste. U okolici se nalazi nekoliko stotina teniskih igrališta, fitness centara i igrališta za sve vrste sportova, a u ponudi su i jahanje, skijanje na vodi, bungee jumping, jedrenje i ronjenje. No, Porečani dobro znaju da turističku ponudu ne čine samo plaža i sunce pa gosti mogu uživati u brojnim zabavnim sadržajima. Poreč je pozornica za brojne koncerte ozbiljne glazbe (od svibnja do rujna) u Eufrazijevoj bazilici, a poznate su i večeri jazza u Lapidariju porečkog muzeja te vesele pučke fešte u obližnjim mjestima Taru i Funtani. Rujan je rezerviran za glazbeno-gastronomski doživljaj „Oktoberfest by Valamar“ koji poluotok Lanterna na neko vrijeme „pridružuje“ Bavarskoj.
Jedno od ključnih porečkih obilježja svakako je bogata povijest koju najbolje „priča“ povijesna gradska jezgra. Drevne gradske palače dom su mnoštva muzeja i galerija, ali i brojnih Porečana koji žive i u izvrsno očuvanim romaničkim i gotičkim zgradama. Neke od ulica grada osmislili su još stari Rimljani, a iz tog doba još uvijek je očuvan dio gradskih zidina i kula koje se mogu i posjetiti – u Peterokutnoj kuli danas se smjestio restoran, a u Okrugloj kuli bar. Najpoznatija gradska znamenitost je svakako Eufrazijeva bazilika koja datira još iz 6. stoljeća, a na razglednicama će se često kao motiv pronaći mozaici iz doba cara Justinijana. Bazilika je upisana u UNESCO-ov registar spomenika svjetske baštine, a uz baziliku turisti mogu posjetiti i biskupiju Eufrazijane koja je 2000. godine otvorila svoja vrata kao spomenik arhitekture i crkveni muzej.
Poreč u punom smislu riječi živi turizam pa je prirodan dom Open Air Festivalu koji slavi život i svim sudionicima želi donijeti lijepe trenutke kojih će se rado sjećati. Festival će objediniti različite aktivnosti u jednu jedinstvenu priču koja će od 9. lipnja do 10. rujna zavladati gradskim ulicama i trgovima.
Iz Poreča će svatko tko ga posjeti, uz prekrasne uspomene te sjećanja na miris mora i pinija, vrlo vjerojatno ponijeti i repliku Kažuna, tipične istarske kućice koja štiti od vremenskih hirova te služi za spremanje alata. Gurmani će sigurno ponijeti i bocu vina, maslinovog ulja, a možda i staklenku namaza s tartufima koji čine Istru prepoznatljivom na svjetskoj gastronomskoj karti.

GLAVNI SPONZOR

SPONZORI DOMAĆINI

ORGANIZATOR

ZLATNI SPONZOR

SREBRNI SPONZOR

BRONČANI SPONZOR